Connect with us

Ahoj, co hledáte?

Hokej

Legenda NHL se loučí. Henrik Lundqvist ukončil kariéru

Schylovalo se k tomu již delší dobu, přesto je však tomu těžké uvěřit. Henrik Lundqvist, švédský brankář a legendární člen týmu New Yorku Rangers definitivně ukončil kariéru. Zanechává za sebou velmi silný odkaz.

Henrik Lundqvist ukončil svou bohatou kariéru. Zdroj: sport.tn.nova.cz
Henrik Lundqvist ukončil svou bohatou kariéru. Zdroj: sport.tn.nova.cz

Začátky a přesun do NHL

Svou hokejovou kariéru nastartoval brankář s přezdívkou „král Henrik“ ve švédské Frolundě. Právě v tomto týmu strávil pět sezon na začátku své kariéry a bylo to právě zde, kde vybrousil své brankářské dovednosti téměř k dokonalosti. Na přesun do NHL si však musel Lundqvist počkat. Ačkoli byl draftován týmem New York Rangers již v roce 2000, do zámoří se švédský brankář stěhoval až o pět let později. Jezdci si jej totiž v draftu vybrali až z 205. místa, což značilo, že s ním pro nejbližší budoucnost zatím nepočítají.

Během let se však Lundqvist ve Frolundě stále zlepšoval a v roce 2005 podepsal nováčkovský kontrakt v NHL. Předcházel tomu skvělý ročník, ve kterém Lundqvist dotáhl svůj celek k triumfu ve švédské lize. Kromě této týmové trofeje posbíral také několik individuálních. Například ocenění za nejlepšího švédského hokejistu nebo také za nejlepšího hokejistu prestižní švédské ligy. Brána do nejslavnější soutěže světa bylo doširoka otevřena.

Famózní nástup na scénu NHL

První Lundqvistův ročník v zámořské soutěži byl v mnoha ohledech speciální. Sezona 05/06 byla totiž tou, která následovala po roční stávce, kdy se NHL vůbec nehrála. Chybějící kolektivní smlouva v roce 04/05 zapříčinila, že se nejlepší hokejisté světa rozutekli do celého světa. Nyní však již byli zpět a mezi nimi nechyběl ani „král Henrik“. Je třeba zmínit, že se hned v první sezoně v zámoří setkal v týmu s početnou českou kolonií. V dresu Rangers tehdy nastupovali například Jágr, Ručínský, Průcha nebo Malík. I díky nim se New Yorku po dlouhých letech čekání podíval do play off. Naposledy tomu tehdy bylo v ročníku 96/97.

Velkou zásluhu na tom měl však Lundqvist. Skvělými a především konstantními výkony si jasně řekl o pozici prvního brankáře pro následující roky. New York Rangers sice vypadli v play off už ve čtvrtfinále Východní konference, pro samotného švédského gólmana to byl však i přesto úspěšný rok. Bylo jasné, že s ním vedení počítá pro následující sezony jako s jedničkou. Byl navíc za své výkony nominován na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře soutěže, ačkoli tuto trofej získal až v roce 2012. A především v roce 2006 vyhrál se svým národním týmem olympijské hry v Tokiu. Jednoznačně zlomový rok pro tohoto švédského fantoma.

Člen Triple Gold Clubu ?

Lundqvist se stal již ve druhém roce svého působení u New Yorku Rangers regulérní gólmanskou jedničkou. Během prvních tří let v NHL byl pokaždé nominován na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře, avšak ani jednou nevyhrál. V roce 2007 se „Jezdi“ dostali dokonce do semifinále Východní konference, avšak na finále stále nedosáhli. Pro švédského brankáře to byl však důležitý rok. Po skončení sezony mu totiž vypršela smlouva a díky svým výkonům si vysloužil novou, značně vylepšenou.

Zatímco v prvních dvou letech pobíral Lundqvist necelý milion dolarů ročně, výkony a pozice brankářské jedničky mu v roce 2007 vynesli jednoroční smlouvu na více než čtyři miliony dolarů ročně. Lundqvist ve skvělých výkonech nepolevoval a hned rok poté podepsal s Rangers novou, nyní již dlouhodobou smlouvu. Ta už byla na šest let s průměrných ročním příjmem necelých sedm miliony dolarů. Henrik Lundqvist se i po finanční stránce zařadil mezi nejlepší brankáře světa.

V posledním roce smlouvy, ročník 13/14 byl Lundqvist nejblíže tomu, aby dovedl svůj tým k nejprestižnější hokejové trofeji. Rangers se tehdy poprvé po dvaceti letech objevili ve finále NHL. Zatímco v roce 1994 Rangers svou pouť úspěšně dokončili a vyhráli Stanley Cup, o dvacet let později, s Lundqvistem v bráně, na hokejový grál nedosáhli. Ve finálové sérii narazili „Jezdci“ na Los Angeles Kings a podlehli 1:4.

Poslední vrchol a loučení

Po prohraném finále podepsal Lundqvist novou smlouvu s Rangers. Opět dlouhodobou a opět se skvělým výdělkem. Ten totiž oproti předchozí smlouvě ještě vzrostl. Nyní si švédský brankář přišel na osm a půl milionů dolarů ročně, smlouvu měla trvat sedm let. Během těchto let se však již Lundqvist nepřiblížil Stanley Cupu tak blízko, jako v sezoně 2013/14. V ročníku 14/15 se sice Rangers probojovali do finále Východní konference, dál se však nedostali. V dalších dvou letech se již „Jezdcům“ nepovedlo ani to a když v sezoně 17/18 New York po dlouhých sedmi letech dokonce chyběli v play off, zdálo se, že přestavba týmu je nevyhnutelná. A bude se nejspíše týkat i stárnoucího švédského gólmana.

Prohra ve finále Stanley Cupu v roce 2014 musela Lundqvista mrzet dvojnásob, když v roce 2017 získal se švédskou reprezentací titul z Mistrovství světa. Prohra s Los Angeles Kings tedy znamená, že se „král Henrik“ nikdy nepřiřadí do prestižní společnosti hokejistů v Triple Gold Clubu. Pokles výkonnosti i několik zranění způsobila, že v ročníku 19/20 odchytal Lundqvist pouze třicet zápasů v základní části, nejméně od doby, co do NHL vstoupil. Po skončení ročníku následovalo ze strany vedení Rangers vyplacení ze smlouvy a následný přesun do Washingtonu.

Onemocnění srdce a konec kariéry

Za Washington však Lundqvist neodchytal ani jediný zápas. Krátce po jeho přesunu do hlavního města USA mu bylo zjištěno onemocnění srdce, kvůli kterému se musel švédský hokejista podrobit operaci chlopně. Ačkoli se „Král“ pokoušel o návrat, rekonvalescence nešla podle plánu a před pár dny oznámil, že definitivně ukončuje svou bohatou hokejovou kariéru. S jistou pravděpodobností však můžeme říct, že se ve svém „mateřském“ New Yorku Rangers ještě objeví. Jako člen realizačního týmu. Nedávno totiž oznámil, že se se svou rodinou vrací do New Yorku, kde budou jeho obě dcery chodit do školy. Bylo by příjemné, kdyby se takováto legenda z hokejového světa nevytratila, byť i jen jako člen realizačního týmu.

Do komentářů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také

Hokej

Michalovi Kempnému v NHL skončil kontrakt s Washington Capitals a spekulovalo se, že se vrátí do Extraligy. Na to ovšem nedojde.

Hokej

Český hokejový útočník Dominik Kubalík nejspíše skončí v Chicagu Blackhawks a poputuje na listinu nechráněných volných hráčů.

Hokej

Ruský útočník Jevgenij Malkin se po dlouhém napínání a těsně před blížícím se vstupem na trh s volnými hráči domluvil s Pittsburghem na podepsání...

Hokej

Vedení NHL před startem finálové série Stanley Cupu mezi Colorado Avalanche a Tampa Bay Lightning informovalo o tom, že vítězové mají zakázáno cennou trofej...

Reklama
Reklama

Nové

Tenis

Legendární tenista Roger Federer se v rámci utkání Laver Cupu rozloučil se svou bohatou kariérou. Bohužel pro něj mu rozlučku zkazila porážka. S Rafaelem...

Fotbal

Skvěle! Lvíčata ve svém úvodním barážovém zápase neponechala nic náhodě a porazila Island na jeho hřišti 2:1. Do odvety tak půjdou čeští mladíci s...

Fotbal

Patrik Schick zaznamenal další individuální úspěch. Poprvé ovládl anketu Zlatý míč udělovanou pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny. S velkým náskokem anketu ovládl před Tomášem...

Fotbal

Po odchodu Grahama Pottera do Chelsea musel Brighton najít nového hlavního trenéra. Tím se stane třiačtyřicetiletý Ital Roberto De Zerbi, který naposledy působil v...

Fotbal

Viktoria Plzeň si došla pro překvapivě hladké vítězství nad Slavií 3:0. Nutno podotknout, že jí k tomu výrazně pomohlo vyloučení Santose ve druhé minutě...

Fotbal

Ani s Baníkem Ostrava neprotrhla Sparta nelichotivou sérii pěti remíz v řadě. I když měl letenský klub v zápase značnou převahu, Baníku na gól...

Reklama