Connect with us

Ahoj, co hledáte?

Tenis

Evropané míří k vítězství ve čtvrtém ročníku Laver Cupu

Evropští tenisté válcují své konkurenty ze zbytku světa na čtvrtém ročníku Laver Cupu. A to i přesto, že se v jejich sestavě chybí největší hvězdy Roger Federer, Rafael Nadal či Novak Djokovič. V sobotu dokázal výběr Evropy vyhrát všechny čtyři zápasy a poslední hracím dni jim stačí vyhrát pouze jeden zápas, aby celkově turnaj ovládli.

V bostonské TD Garden probíhá již čtvrtý ročník Laver Cupu. Zdroj:essentiallysports.com
V bostonské TD Garden probíhá již čtvrtý ročník Laver Cupu. Zdroj:essentiallysports.com

Již první hrací den čtvrtého ročníku Laver Cupu patřil Evropanům. V pátečních singlech porazili Ruud i Berrettini své soupeře Opelku respektive Auger-Aliassimeho. Formát turnaje je však nastaven tak, že vítězství v prvním hracím dnu přinese do celkového součtu bodů pouze jeden bod. Druhý hrací den, kdy je výhra honorovaná dvěma body, však opět patřil výběru Evropy a před posledním hracím dnem tak Evropané vedou 11-1. V neděli by tak museli výběr zbytku světa vyhrát čtyřhru a všechny tři singly.

Stefanos Tsitsipas-Nick Kyrgios 6:3 6:4

Sobotní program začal zápasem dvou bouřliváků. Favoritem byl Řek Tsitsipas, ale bylo jasné, že Kyrgiose nelze podceňovat. Duel se však vyvíjel přes očekávání dost jednoznačně. V prvním setu na podání jednoznačně vládl Tsitsipas. Zaznamenal sice pouhá dvě esa oproti pěti Kyrgiose, i přesto však při svém podání ztratil za celý set pouhé dva míčky. Ve čtvrté hře se dostal k prvnímu breakballu v zápase a ačkoli ten ještě dokázal Kyrgios odvrátit další možnost breaku si už Tsitsipas vzít nenechal. Oba tenisté si pak udrželi své podání až do konce první sady.

Hned v první hře druhého setu měl Tsitsipas další možnost prolomit podání svému soupeře. Tentokrát ji však nevyužil. Kyrgios se marně snažil najít recept na podání soupeře a tak v páté hře druhé sady opět ztratil servis a zdálo se, že zápas nebude mít dlouhého trvání. Klíčovým momentem druhého setu a dost možná celého zápasu pak byla osmá hra. V té si Kyrgios vybojoval první breakbally v zápase. Měl jich k dispozici dokonce hned pět, ale ani jeden z nich nedokázal využít. Tsitsipas servis udržel a poté co v desáté hře odvrátil i šestý breakball soupeře v zápase, doservíroval zápas k vítěznému konci.

Alexander Zverev-John Isner 7:6 6:7 10:5

Naději měl pro výběr zbytku světa získat zpět John Isner. Proslulý servisman však svůj úkol nezvládl a v dramatickém utkání padl se Zverevem. A to i přesto, že za celý zápas ani jednou neztratil svůj servis. Oba úvodní sety dospěly až do tiebreaku. V tom prvním byl úspěšnější evropský tenista, v tom druhém zase jeho sok. Šlo se tak do zkrácené hry, tedy menší verze třetího setu, kdy se hraje na body a hráč, který první získá deset bodů vyhrál. Za stavu 9:9 pak musí hráč zvítězit o dva míčky.

V závěrečném „setu“ měl pevnější nervy Zverev, Ten neztratil ani jeden míček po svém servisu a i když byl Isner opět v ráži a stihl dvě esa, ne Němce to nestačilo. Již při výměně stran vedl Zverev 7:3 a zápas nakonec v poklidu dovedl až do vítězného konce. Tým Evropy si tak mohl připočíst další dva body do celkového skóre.

Daniil Medveděv-Denis Shapovalov 6:4 6:0

Závěrečná dvouhra sobotního programu měla jednoznačný průběh. Nedávný vítěz US Open Medveděv potvrdil roli favorita a svého soupeře roznesl na kopytech. Přitom to však po prvním setu vypadalo, že by se mohlo jednat o dramatické utkání. V první sadě si oba tenisté svědomitě drželi své servisy a první breakball přišel až v páté hře. Medveděv však svoji šanci nevyužil a zdálo se, že set se bude rozhodovat ve zkrácené hře. K té však nedošlo. V devátém gamu přišel Shapovalov čistou hrou o svůj servis a následný gam na svém podání si ruský tenista pohlídal.

Druhý set již byl pouze formalitou. Shapovalov naprosto odpadl a nebyl si schopný udržet servis, natož pak zaútočit na podání svého soupeře. I přesto, že měl kanadský tenista úspěšnost prvního servisu přes 70%, tlak Medveděva byl neúprosný a ruský tenista nadělil ve druhém setu svému sokovi potupujícího „kanára“. V sobotním programu tak výběr Evropy vyhrál všechny singly a po následující čtyřhře bylo pro výběr světa ještě hůře.

Rublev/Tsitsipas – Kyrgios/Isner 6:7 6:3 10:4

V posledním zápase dne byli favorité hráči z výběru světa. Ranaři Kyrgios a Isner rozhodně měli předpoklady proto, aby alespoň částečně minimalizovali ztráty, které jejich tým během sobotního hracího dne utržil. A zdálo se, že tomu tak opravdu bude. V dramatickém prvním setu obě dvojice jednou ztratili servis a za stavu 6:6 se šlo do zkrácené hry. Isner s Kyrgiosem v ní prohrávali již 0:4, přesto se však dokázali vrátit a set nakonec získat. Přežili dokonce tři setbally svých soupeřů.

Pokud si však někdo myslel, že po průběhu prvního setu bude evropská dvojice rezignovat, mýlil by se. Rublev a Tsitsipas si drželi svá podání a když se jim ve čtvrté hře podařilo prolomit podání soupeře, bylo jasné, že i tento duel rozhodne zkrácená hra, menší třetí set. Posilněni výhrou ve druhém setu do něj evropští tenisté vlétli jako uragán a už při změně stran vedli 8:2. Kyrgios ani Isner pak již neměli sílu na to se zápasem cokoliv udělat a další dva body zá výhru si tak připočetl tým Evropy.

Do komentářů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také

Tenis

Australský bouřlivák Nick Kyrgios na letošním Wimbledonu zaplatil už dvě pokuty, nyní mu hrozí třetí.

Tenis

Zápas mezi Stefanosem Tsitsipasem a Nickem Kyrgiosem rozpoutal debatu i mezi tenisovými hvězdami. Ty se postavily na stranu řeckého tenisty.

Tenis

Australský tenista Nick Kyrgios čelí velké kritice. Ve wimbledonském zápase porazil Stefanose Tsitsipase, ovšem dosti kontroverzním způsobem.

Tenis

Daniil Medvědev, aktuálně první tenista ATP při zápasu v německém Halle předvedl takový zkrat, že se za něj styděla i jeho manželka.

Reklama
Reklama

Nové

Airsoft - co je to za sport? O co se jedná?

Ostatní

Airsoft je stále ještě trochu okrajovým střeleckým sportem, který však stojí za to více propagovat, protože si v něm najde to své téměř každý....

Tenis

Legendární tenista Roger Federer se v rámci utkání Laver Cupu rozloučil se svou bohatou kariérou. Bohužel pro něj mu rozlučku zkazila porážka. S Rafaelem...

Fotbal

Skvěle! Lvíčata ve svém úvodním barážovém zápase neponechala nic náhodě a porazila Island na jeho hřišti 2:1. Do odvety tak půjdou čeští mladíci s...

Fotbal

Patrik Schick zaznamenal další individuální úspěch. Poprvé ovládl anketu Zlatý míč udělovanou pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny. S velkým náskokem anketu ovládl před Tomášem...

Fotbal

Po odchodu Grahama Pottera do Chelsea musel Brighton najít nového hlavního trenéra. Tím se stane třiačtyřicetiletý Ital Roberto De Zerbi, který naposledy působil v...

Fotbal

Viktoria Plzeň si došla pro překvapivě hladké vítězství nad Slavií 3:0. Nutno podotknout, že jí k tomu výrazně pomohlo vyloučení Santose ve druhé minutě...

Reklama