Connect with us

Ahoj, co hledáte?

EURO

Ronaldo TOP, Souček druhý! Zajímavé statistiky ze základních skupin!

Máme za sebou 36 odehraných zápasů základních skupin letošního mistrovství a to znamená jediné. Spousta ikonických momentů, nezapomenutelných gólů, spousta překvapení, naběhaných kilometrů, ale také nastřelených brankových konstrukcí. Pojďme se společně podívat na ty nejzajímavější statistiky ze základní fáze Eura 2021.

Ronaldo TOP, Souček druhý! Zajímavé statistiky ze základních skupin!
Ronaldo TOP, Souček druhý! Zajímavé statistiky ze základních skupin! (zdroj: ceskarepre)

VSTŘELENÉ GÓLY
Kvůli absenci klíčového stopera Virgila Van Dijka se asi nizozemský nároďák rozhodl hrát co možná nejofenzivněji. To by vysvětlovalo těch 8 vstřelených branek, díky kterým jsou na prvním místě. Tři góly vstřelil záložník Georginio Wijnaldum. O druhou pozici se dělí tři týmy – Itálie, Portugalsko a Belgie, které se mohou opřít o své kanonýry v podobě Ronalda, Lukaka a Immobileho. Španělsko je na seznamu jen díky poslednímu zápasu se Slovenskem, které rozdrtilo 5:0.

8 – Nizozemsko
7 – Itálie
7 – Portugalsko
7 – Belgie
6 – Německo
6 – Španělsko

STŘELY NA BRANKU
V první pětce střílených pokusů na branku máme hned dva týmy, které nejsou považovány za úplné favority turnaje. 22 dánských střel na branku svědčí o vysoké ofenzivní aktivitě, ale také o poměrně nízké efektivitě, alespoň tedy v prvních dvou utkáních. Jejich útočné choutky se projevily až ve třetím zápasu s Ruskem, které rozstříleli v poměru 4:1.

22 – Dánsko
19 – Španělsko
17 – Itálie
16 – Nizozemsko
15 – Švýcarsko
15 – Belgie

STŘELY DO TYČE/BŘEVNA
Největším smolařem základních skupin letošního mistrovství Evropy je bezesporu parta okolo Roberta Lewandowského. Na dalších příčkách jsou týmy, které jsou považovány za kandidáty na titul, a proto jsou nastřelené brankové konstrucke pouhým důsledkem jejich ofenzivního snažení.

7 – Polsko
4 – Německo
3 – Francie
3 – Anglie
3 – Španělsko

PŘESNÉ PŘIHRÁVKY
Trenéři se mění, identita a styl zůstává. Španělé i nadále praktikují své oblíbené tiki-taka, a tak není divu, že jsou o dobrých 300 přihrávek před druhým Německem. My jsem naopak zkompletovali pouhých 967 přesných pasů, což nás řadí na 19. příčku.

2125 – Španělsko
1872 – Německo
1779 – Belgie
1573 – Itálie
1535 – Nizozemsko

SPÁCHANÉ FAULY
Z této top 6 postoupily do vyřazovacích bojů jen dva týmy, což naznačuje jediné. Faulovat se dlouhodobě nevyplatí. Ano, tu a tam se taktický prohřešek hodí a někdy je dokonce nutný, ale postavit na tom celou defenzivní hru nelze. My jsme spáchali jen 28 nedovolených zákroků, díky nimž jsme až na 20. místě.

48 – Turecko
46 – Polsko
40 – Švédsko
38 – Rusko
37 – Maďarsko
37 – Francie

NEJLEPŠÍ STŘELCI
Před startem šampionátu byl dle sázkových kanceláří největším favoritem na zisk koruny pro krále střelců Harry Kane. Ten se ale zatím netrefil ani jednou. Šestatřicetiletý Ronaldo ale překonává jeden rekord za druhým, a i my Češi máme na top příčkách svého zástupce.

5 – Cristiano Ronaldo (Portugalsko)
3 – Emil Forsberg (Švédsko)
3 – Romelu Lukaku (Belgie)
3 – Georginio Wijnaldum (Nizozemsko)
3 – Robert Lewandowski (Polsko)
3 – Patrik Schick (Česko)

ZÍSKANÉ MÍČE
V top 6 v počtu získaných míčů jsou hned tři Ukrajinci, což svědčí o jejich velké bojovnosti. Mimochodem náš nejlepší zástupce, Vladimír Coufal, má na kontě 22 odebraných balónů, což také není špatné.

29 – Stefan De Vrij (Nizozemsko)
27 – Mykola Matvijenko (Ukrajina)
26 – Olexandr Karavajev (Ukrajina)
25 – Simon Kjaer (Dánsko)
24 – Manuel Akanji (Švýcarsko)
24 – Ádám Nagy (Maďarsko)
24 – Ilja Zabarnyj (Ukrajina)

MAXIMÁLNÍ DOSAŽENÁ RYCHLOST
Desátý nejrychlejší hráč letošního mistrovství je náš stoper Tomáš Kalas, který mimo jiné dosáhl stejné rychlosti jako Angličan Raheem Sterling (33,1 km/h)

33,8 km/h – Loïc Négo (Maďarsko)
33,8 km/h – Leonardo Spinazzola (Itálie)
33,7 km/h – Kingsley Coman (Francie)
33,6 km/h – Cody Gakpo (Nizozemsko)
33,5 km/h – Daniel James (Wales)

CELKOVÁ UBĚHNUTÁ VZDÁLENOST
Koho to překvapí? Tomáš Souček i Vladimír Coufal jsou mezi nejpilnějšími běžci EURA, jsou zkrátka ještě nabušeni ze svého minulého působiště.

36,0 km – Alexandr Golovin (Rusko)
35,1 km – Tomáš Souček (Česko)
34,8 km – Ádám Nagy (Maďarsko)
33,7 km – Joshua Kimmich (Německo)
33,6 km – Marcel Sabitzer (Rakousko)
33,6 km – Vladimír Coufal (Česko)

ZÍSKANÉ FAULY
Nejvíce trestňáků nevyhrála žádná hbitá superstar, ale nenápadný maďarský záložník László Kleinheisler.

10 – László Kleinheisler (Maďarsko)
9 – Roland Sallai (Maďarsko)
8 – Ondrej Duda (Slovensko)
8 – Paul Pogba (Francie)
8 – Glen Kamara (Finsko)
8 – Martin Braithwaite (Dánsko)
8 – Goran Panděv (Severní Makedonie)

NEJVÍCE ASISTENCÍ
Superhvězdy typu De Bruynea, Balea nebo Kimmicha hledejte až níže. Na vrcholu žebříčku totiž sedí dva méně známí fotbalisté. Škoda jen, že Zuber už další gólovou nahrávku nepřidá.

3 – Pierre-Emile Hojbjerg (Dánsko)
3 – Steven Zuber (Švýcarsko)
2 – David Alaba (Austria), Joshua Kimmich (Germany), Gareth Bale (Wales), Memphis Depay (Netherlands), Roland Sallai (Hungary), Robin Gosens (Germany), Gerard Moreno (Spain), Domenico Berardi (Italy), Pablo Sarabia (Spain), Kevin De Bruyne (Belgium), Donyell Malen (Netherlands), Rafa Silva (Portugal), Dejan Kelusevski (Sweden)

NEJVYŠŠÍ ÚSPĚŠNOST PŘIHRÁVEK (odehráno alespoň 90 minut)
Statistika, které většinou vévodí stopeři či defenzivní záložníci, kteří nehrají tolik na riziko. I tak je ale úspěšnost pasů u Aymerica Laporteho, který odehrál tři celé zápasy, obdivuhodná.

99% – Reece James (Anglie – 90 min)
98.5% – Axel Witsel (Belgie – 121 min)
98.3% – Aymeric Laporte (Španělsko – 270 min)
98% – Duje Caleta-Car (Chorvatsko – 90 min)
97.7% – Thomas Vermaelen (Belgie – 104 min)

PŘISTIŽENI V OFSAJDU
Zajímavá statistika, které překvapivě nevévodí nějaké hbité, rychlé křídlo, nýbrž dvoumetrový a jednadevadesátikilový kapitán ruské reprezentace, který byl v postavení mimo hru sedmkrát!

7 – Artem Dzyuba (Rusko)
4 – Romelu Lukaku (Belgie), Burak Yilmaz (Turecko), Mario Gavranovič (Švýcarsko)
3 – Raheem Sterling (Anglie), Roman Yaremčuk (Ukrajina), Ciro Immobile (Itálie), Kylian Mbappé (Francie), Bruno Petkovič (Chorvatsko)

Do komentářů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také

EURO

Gól Patrika Schicka z poloviny hřiště na EURO 2020 v anketě UEFA o gól roku nestačil ani na první tři místa. 

EURO

Finále EURO 2020, které se uskutečnilo v londýnské baště Wembley, je pro Anglii ostuda ve všech směrech. 

EURO

Prezident UEFA Alexander Čeferin v rozhovoru pro televizi BBC uvedl, že formát EURO 2020 nebyl spravedlivý a už ho nehodlá znovu podporovat.

EURO

Itálie se ve finále EURO 2020 potká s Anglií a to je, alespoň z jedné strany, příslib nádherného fotbalu. Itálie praktikuje velice živý fotbal s rychlým přechodem...

Reklama
Reklama

Nové

Tenis

Legendární tenista Roger Federer se v rámci utkání Laver Cupu rozloučil se svou bohatou kariérou. Bohužel pro něj mu rozlučku zkazila porážka. S Rafaelem...

Fotbal

Skvěle! Lvíčata ve svém úvodním barážovém zápase neponechala nic náhodě a porazila Island na jeho hřišti 2:1. Do odvety tak půjdou čeští mladíci s...

Fotbal

Patrik Schick zaznamenal další individuální úspěch. Poprvé ovládl anketu Zlatý míč udělovanou pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny. S velkým náskokem anketu ovládl před Tomášem...

Fotbal

Po odchodu Grahama Pottera do Chelsea musel Brighton najít nového hlavního trenéra. Tím se stane třiačtyřicetiletý Ital Roberto De Zerbi, který naposledy působil v...

Fotbal

Viktoria Plzeň si došla pro překvapivě hladké vítězství nad Slavií 3:0. Nutno podotknout, že jí k tomu výrazně pomohlo vyloučení Santose ve druhé minutě...

Fotbal

Ani s Baníkem Ostrava neprotrhla Sparta nelichotivou sérii pěti remíz v řadě. I když měl letenský klub v zápase značnou převahu, Baníku na gól...

Reklama