Connect with us

Ahoj, co hledáte?

Fotbal

FOTBALOVÝ SVĚT TRUCHLÍ! V 75 LETECH ZEMŘEL LEGENDÁRNÍ GERD MÜLLER!

Jeden z nejlepších útočníků v historii, Muller vstřelil 68 gólů v 62 zápasech za Západní Německo, včetně vítězného gólu ve finále mistrovství světa 1974 proti Nizozemsku.

FOTBALOVÝ SVĚT TRUCHLÍ! V 75 LETECH ZEMŘEL LEGENDÁRNÍ GERD MÜLLER!
FOTBALOVÝ SVĚT TRUCHLÍ! V 75 LETECH ZEMŘEL LEGENDÁRNÍ GERD MÜLLER! (zdroj: skysport)

Během 15 let v bundesligovém Bayernu nastřílel 547 gólů v 594 soutěžních zápasech.

„Dnes je smutný, černý den pro FC Bayern a všechny jeho fanoušky,“ řekl prezident mnichovského klubu Herbert Hainer.

„Gerd Muller byl největší útočník, jaký kdy byl – a skvělý člověk, osobnost světového fotbalu. Vyjadřujeme tu nejupřímnější soustrast jeho manželce Uschii a celé rodině.

„Bez Gerda Mullera by Bayern nebyl klubem, který dnes všichni milujeme. Jeho jméno a vzpomínky na něj budou žít navždy.“

Dvojnásobný německý fotbalista roku, obdržel Zlatou kopačku za 10 vstřelených branek na mistrovství světa 1970. Ve stejném roce získal také Zlatý míč. O dva roky později pomohl Západnímu Německu vyhrát mistrovství Evropy, když ve finále dvakrát skóroval při vítězství 3: 0 proti Sovětskému svazu.

„Zpráva o smrti Gerda Müllera nás všechny hluboce zarmoutila,“ prohlásil generální ředitel Oliver Kahn. „Je to jedna z největších legend v historii FC Bayern, jeho úspěchy jsou dodnes bezkonkurenční a navždy budou součástí velké historie FC Bayern a celého německého fotbalu.

Rekordman po celá desetiletí

Během svých 15 sezon v Bayernu se Muller stal sedmkrát nejlepším střelcem Bundesligy. Držel také rekord nejvíce gólů v kalendářním roce poté, co vstřelil 85 v roce 1972, dokud ho v roce 2012 nepřekonal Lionel Messi s 91 brankami.

Jeho rekord 40 gólů v bundesligové sezóně – vstřelený v letech 1971–72 – stál dlouhých 49 let, než jej v květnu překonal polský kanonýr a nástupce na hrotu mnichovského klubu Robert Lewandowski.

Celkem Muller pomohl Bayernu k zisku čtyř titulů v Bundeslize a poháru DFB, ke třem Evropským pohárům, Poháru vítězů evropských pohárů a Mezikontinentálnímu poháru.

Jak šel čas

Narozen 3. listopadu 1945, Muller se připojil k Bayernu již v devíti letech. Díky svému nízkému vzrůstu a zavalité postavě mu jeho první trenér v klubu Zlatko Cajkovski přezdíval „krátký a tlustý Muller“.

Muller si však rychle vytvořil pověst klinického útočníka a nespočet jeho branek pomohl Bayernu v letech 1969 až 1974 čtyřikrát vyhrát ligový titul.

Muller odešel z mezinárodního fotbalu krátce poté, co pomohl Západnímu Německu vyhrát mistrovství světa v roce 1974, ve věku pouhých 28 let, ale i nadále si užíval úspěch v Bayernu, než odešel v roce 1979 do Fort Lauderdale Strikers.

Ve Spojených státech odehrál tři sezony, než oznámil svůj odchod do důchodu v roce 1982.

V roce 2015 klub oznámil, že mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba.

Pozoruhodná čísla

S 365 góly ve 427 zápasech Bundesligy je jejím rekordním střelcem v historii.

V letech 1971-72 vstřelil 40 gólů – rekord Bundesligy, který v minulé sezóně pokořil Robert Lewandowski (41).

V sezóně 1969-70 skóroval v šestnácti po sobě jdoucích zápasech Bundesligy, což je stále rekord, který nikdo nepřekonal.

Byl nejlepším střelcem v sedmi bundesligových sezónách – také rekord.

„Bombardér národa“ je také nejlepším střelcem v historii Německého poháru – skóroval víc branek (78), než odehrál zápasů (62).

Pouze Miroslav Klose dal za německý národní tým (71) více gólů než Muller (68). Klose však také odehrál více než dvakrát tolik mezinárodních zápasů – 137 oproti Mullerových 62.

Do komentářů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také

Hokej

Česko slaví obrovský úspěch. Probojovalo se do semifinále Mistrovství světa v hokeji, mají tedy jistotu, že si zahrají o medaile.

Hokej

Semifinálové zápasy MS v hokeji jsou za námi. Jak zápasy dopadly a kdo se dostal do finále?

Hokej

Hokejové mistrovství světa hráčů do 20 let v Edmontonu je úspěšně za námi. Přineslo nám zajímavá dramata i nečekané výsledky. Jak to celé dopadlo? Pojďme...

Reklama
Reklama

Nové

Tenis

Legendární tenista Roger Federer se v rámci utkání Laver Cupu rozloučil se svou bohatou kariérou. Bohužel pro něj mu rozlučku zkazila porážka. S Rafaelem...

Fotbal

Skvěle! Lvíčata ve svém úvodním barážovém zápase neponechala nic náhodě a porazila Island na jeho hřišti 2:1. Do odvety tak půjdou čeští mladíci s...

Fotbal

Patrik Schick zaznamenal další individuální úspěch. Poprvé ovládl anketu Zlatý míč udělovanou pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny. S velkým náskokem anketu ovládl před Tomášem...

Fotbal

Po odchodu Grahama Pottera do Chelsea musel Brighton najít nového hlavního trenéra. Tím se stane třiačtyřicetiletý Ital Roberto De Zerbi, který naposledy působil v...

Fotbal

Viktoria Plzeň si došla pro překvapivě hladké vítězství nad Slavií 3:0. Nutno podotknout, že jí k tomu výrazně pomohlo vyloučení Santose ve druhé minutě...

Fotbal

Ani s Baníkem Ostrava neprotrhla Sparta nelichotivou sérii pěti remíz v řadě. I když měl letenský klub v zápase značnou převahu, Baníku na gól...

Reklama