Connect with us

Ahoj, co hledáte?

Hokej

Ohlédnutí za uplynulým MS v hokeji do 20 let

Hokejové mistrovství světa hráčů do 20 let v Edmontonu je úspěšně za námi. Přineslo nám zajímavá dramata i nečekané výsledky. Jak to celé dopadlo? Pojďme se ohlédnout za právě skončeným mistrovstvím světa juniorů, které se konalo od 25.12.2020 do 6.1.2021. Kdo se stal vítězem a kdo byl naopak největším zklamáním turnaje?

Ohlédnutí za uplynulým MS v hokeji do 20 let

Skupina A

Ve skupině A se utkaly týmy Kanady, Finska, Německa, Slovenska a Švýcarska. O první překvapivý výsledek se postarali hned na úvod šampionátu sousedi ze Slovenska. Porazili totiž Švýcarsko 1:0 a připsali si tak jedinou výhru v šampionátu. Čekalo se od nich i vítězství nad oslabeným Německem. To ale duel zvládlo, když v prodloužení vyhrálo 4:3.

O problémech Němců se toho během mistrovství napovídalo hodně. O to větší překvapení byla právě výhra na Slováky. Němci se ale blýskli také skvělým výkonem proti favorizovaným Finům, kterým podehli nakonec 3:5. Němci naopak schytali největší debakl ve skupině A, když proti Kanadě obdrželi hned 16 branek. Třetí místo ve skupině tak bylo velkým překvapení.

Ohlédnutí za uplynulým MS U20 v hokeji

Německý brankář | zdroj: hokej.cz

Kanada si prošla skupinou relativně bezproblémově. Paradoxně jim největší problém dělal slovenský výběr. Nicméně Kanada po 16 gólech pro Německo nadělila také desítku Švýcarům a s přehledem celou skupinu vyhrála bez jediné prohry. Ta nakonec přišla mnohem později, a chtělo by se říct v nejméně vhodnou dobu.

Finsko podlehlo jen a pouze Kanadě. Nenadělovalo sice tak vysoké počty gólů, zároveň se ale zbytečně nevysilovali. Jednoznačně největším zklamáním je ostudný výkon Švýcarů, kteří se bez jediného bodu a se skóre 5:20 s turnajem rozloučili hned po základní části. Nebýt ještě slabších Rakušanů ve skupině B, možná by skončili i poslední.

 

Překvapení a zklamání ve skupině A

Největším překvapením ve skupině A jsou bezesporu hokejisté Německa. I přes COVIDem zdecimovanou soupisku si ve skupině poradili skvěle a obsadili třetí příčku. Největším zklamáním pak jsou již zmiňovaná Švýcaři, kteří se budou snažit na tento šampionát rychle zapomenout a soustředit se na příští rok.

Výsledky skupiny A

  1. místo Kanada
  2. místo Finsko
  3. místo Německo
  4. místo Slovensko
  5. místo Švýcarsko

Skupina B

Ve skupině B se proti sobě postavily týmy USA, Ruska, Švédska, České republiky a Rakouska.

Češi turnaj nezačali úplně dobře, když hned na úvod turnaje schytali debakl od Švédů 7:1. Chuť si ale napravili hned v následujícím utkání, kde porazili velmi překvapivě výběr Ruska 2:0 a postarali se tak o největší překvapení turnaje. Ale ani tento výkon Čechy nepovzbudil a od USA schytali další „sedmičku“. Zápas s Rakouskem tak bylo nutné vyhrát, což se také povedlo.

Ohlédnutí za uplynulým MS U20 v hokeji

Český brankář | zdroj: hokej.cz

Rakušané do turnaje nenastupovali s nějakými extra velkými ambicemi. Hned na úvod turnaje schytali 11 gólů od výběru USA. Se Švédy hrálo Rakousko překvapivě pouze 0:4, avšak v dalším zápase hned dostali další nadílku 7:1 od ruské sborné. Další sedmičku schytali od výběru Českého týmu a bylo vymalováno. Po základní skupině tak společně se Švýcary odletěli domů.

 

Švédsko je jedním ze zklamání této skupiny. Do tohoto mistrovství vstupovali s neuvěřitelnou bilancí 52 výher v základní skupině v řadě! Na tomto si Švédové velice zakládali a chtěli i letos projít skupinou bez jediné prohry. Bohužel jim to hned zkazilo Rusko, kterému podlehli v prodloužení 3:4. Další prohru schytali hned další zápas od USA a bylo jasné, že Švédsko skončí až na třetím místě v tabulce.

Rusko obsadilo nakonec druhé místo i přes prohru s českým výběrem. Žádné další překvapení již nedopustili. Američané si tak dokráčeli pro první místo v tabulce B. Však také skóre 25:5 nasvědčuje tomu, že to byl skutečně velice hladký průběh základní skupiny.

Ohlédnutí za uplynulým MS U20 v hokeji

Bráněný ruský úročník | zdroj: NHL.cz

 

Překvapení a zklamání ve skupině B

Největším překvapením ve skupině B jsou zřejmě Češi díky těsnému vítězství nad ruskou sbornou 2:0. Díky perfektní obraně neměli Rusové šanci. O zklamání se naopak postarali Švédové svými dvěma prohrami, které je nakonec odsoudili až na třetí místo v tabulce. Od hokejistů trojkoruny se čekalo jednoznačné vítězství ve skupině.

Výsledky skupiny B

  1. místo USA
  2. místo Rusko
  3. místo Švédsko
  4. místo Česko
  5. místo Rakousko

Čtvrtfinále

Čtvrtfinále bylo dáno na základě výsledků ze základních skupin. Proti sobě tak nastoupily dvojce Rusko vs. Německo, Finsko vs. Švédsko, Kanada vs. Česko a USA vs. Slovensko. Jediný favorit, který zaváhal, byli trápící se Švédové, kteří prohráli s Finskem. Dále do semifinále postoupily výběry Ruska, Kanady a USA.

Rusko vs. Německo

V tomto zápase se očekávalo hladké vítězství ruské sborné. Ty se ale zápasem protrápili a zvítězili pouze 2:1. Němci hodně kousali a nebylo vůbec jisté, zda se zápas nedostane až do prodloužení. Nakonec si to ale Rusko pohlídalo a senzaci nedopustilo. Vypadnout hned ve čtvrtfinále by bylo pro Rusko nehoráznou ostudou.

Finsko vs. Švédsko

Jak již bylo naznačeno, Švédi toto severské derby prohráli 3:2 ačkoli po první třetině odcházeli do šaten s vedením 2:0. Fini ale zabrali a když už to vypadalo, že se za stavu 2:2 podíváme do prodloužení, vstřelili Fini necelou půlminutu před koncem třetí třetiny rozhodují gól a postoupili do semifinále.

Kanada vs. Česko

Ani zde Kanada nedopustila nějaké překvapení, ačkoli výsledek 3:0 není zdaleka tak přesvědčivý, jak se od domácí Kanady čekalo. Poměrně rychle se Kanaďané ujali vedení, a to už nepustili. Češi sice tlačili, ze svých šancí ale nevydolovali ani gól a turnaj pro ně skončil.

USA vs. Slovensko

V rámci posledního čtvrtfinálového zápasu se střetly výběry USA a Slovenska. Jasným favoritem byli Američané, kteří roli favorita samozřejmě potvrdili a po výhře 5:2 se mohli těšit na semifinále. Ani tento zápas ale nebyl jednoduchý, Slováci kousali a kladli poměrně houževnatý odpor.

Semifinále

Na základě výsledků čtvrtfinále se nám dvojice týmů do semifinále poskládaly následovně. Kanada narazila na Rusko a USA zase čekalo Finsko. Jak celé semifinále dopadlo?

Kanada vs. Rusko

To, že do tohoto zápasu vstupuje Kanada jako favorit bylo více méně jisté už od začátku. Že si ovšem Kanada připíše vítězství 5:0 ale nečekal snad téměř nikdo. Rusko pokračovalo také v semifinále ve svých poměrně bídných výkonech a po takovém debaklu čekalo na svého soupeře do bojů o třetí místo.

Ohlédnutí za MS U20 v hokeji

Devon Levi | zdroj: hokejportal.net

 

USA vs. Finsko

Tento zápas byl o poznání dramatičtější. Oba celky předvedly velmi vyrovnaný výkon a vypadalo to, že se za stavu 3:3 půjde do prodloužení. Nakonec se tak nestalo. Minutu před koncem totiž vstřelili rozhodují gól Američané a slavili tak postup do finále. Dalo by se říci, že se Finům vrátil gól půl minuty před koncem, který vstřelili Švédům.

Finále a boj o třetí místo

Je rozhodnuto. O třetí místi se mezi sebou porvou výběry Ruska a Finska. O zlato si pak zahrají oba zámořské celky, Kanada proti USA. Podařilo se nakonec Kanaďanům obhájit zlatou medaili z loňského roku? A co Rusko? Odvezlo si medaili z letošního mistrovství světa juniorů, nebo jejich výkon nestačil?

Rusko vs. Finsko

Rusko začalo zápas velmi aktivně. Ruské sborné se povedlo vstřelit první gól zápasu a dlouho Finům nedovolili ani vystřelit na branku. Fini se ale nakonec rozstříleli a na ruského gólmana pálili prakticky ze všech pozic. Finsko otočilo zápas na 2:1 a utkání nakonec po dvou gólech do prázdné branky vyhrálo Finsko 4:1. Rusko tak z turnaje odjíždí bez medaile, což je pro ně obrovské zklamání.

Kanada vs. USA

Finálové utkání předesílalo vyrovnanou bitvu. USA má dlouhodobě nejlepší juniory, Kanaďané zase chtěli obhájit loňské zlato. Zápas byl ve vysokém tempu a diváci se rozhodně nenudili. Úvodní branku ale vstřelili Američané. Kanada se sice snažila rychle srovnat, ale ani to se jí nepovedlo. USA přidalo druhou branku a zlato z mistrovství světa si tak odvážejí právě oni.

Největší překvapení a zklamání turnaje

Velkým překvapením turnaje se stali bezesporu Američané, kteří ve finále dokázali porazit Kanadu a z mistrovství světa si tak vezou zlatou medaili. Největším zklamáním jsou pak naopak Rusové, kteří odjíždějí s prázdnou. To ruská sborná nečekala ani v tom nejhorším snu.

All-Star team

Jak již bývá zvykem, na konci turnaje se vždy vyhlašuje all-star team. Kdo do něj patřil letos? Jako brankář byl zvolen Kanaďan Devon Levi, jehož draftovala v roce 2020 Florida. Obránci pak byli zvoleni Kanaďan Bowen Byram (draftován Coloradem v roce 2019) a Fin Ville Heinola, jehož draftoval v roce 2019 Winnipeg. Útočníky all-star týmu pak byli zvoleni Američan Trevor Zegras (draftován v roce 2019 Anaheimem), Němec Tim Stützle (draftován v roce 2020 Ottawou) a další Kanaďan Dylan Cozens (draftován v roce 2019 Buffalem). Žádný z Čechů se do výběru nedostal. Naposledy se tak stalo v roce 2017-2018, kdy byl do all-star týmu zvolen útočník Filip Zadina.

Kompletní výsledky turnaje

  1. místo USA
  2. místo Kanada
  3. místo Finsko
  4. místo Rusko
  5. místo Švédsko
  6. místo Německo
  7. místo Česko
  8. místo Slovensko
  9. místo Švýcarsko
  10. místo Rakousko

Do komentářů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také

Hokej

Český hokejový národ může slavit. Po deseti letech je zlomena kletba proti USA. Češi zvítězili v dramatickém utkání 4:2.

Hokej

Výběr České republiky v zápase o bronzovou medaili porazil tým USA a vrátil se zpět mezi hokejovou špičku. 

Hokej

Šéf IIHF Luc Tardif oznámil, že Rusko a Bělorusko se nebude moci zúčastnit ani následujícího Mistrovství světa v hokeji.

Hokej

Česko nezvládlo semifinálový zápas s Kanadou a v neděli si zahraje pouze o bronzové medaile.

Reklama
Reklama

Nové

Tenis

Legendární tenista Roger Federer se v rámci utkání Laver Cupu rozloučil se svou bohatou kariérou. Bohužel pro něj mu rozlučku zkazila porážka. S Rafaelem...

Fotbal

Skvěle! Lvíčata ve svém úvodním barážovém zápase neponechala nic náhodě a porazila Island na jeho hřišti 2:1. Do odvety tak půjdou čeští mladíci s...

Fotbal

Patrik Schick zaznamenal další individuální úspěch. Poprvé ovládl anketu Zlatý míč udělovanou pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny. S velkým náskokem anketu ovládl před Tomášem...

Fotbal

Po odchodu Grahama Pottera do Chelsea musel Brighton najít nového hlavního trenéra. Tím se stane třiačtyřicetiletý Ital Roberto De Zerbi, který naposledy působil v...

Fotbal

Viktoria Plzeň si došla pro překvapivě hladké vítězství nad Slavií 3:0. Nutno podotknout, že jí k tomu výrazně pomohlo vyloučení Santose ve druhé minutě...

Fotbal

Ani s Baníkem Ostrava neprotrhla Sparta nelichotivou sérii pěti remíz v řadě. I když měl letenský klub v zápase značnou převahu, Baníku na gól...

Reklama