Connect with us

Ahoj, co hledáte?

Fotbal

Duhová páska nebo odsunutá Coca-cola. EURO 2021 je plné gest

Nejen krásné branky a akce jsou k viděním na letošním Euru. Fotbalová komunita více než kdy dřív čelí mnohým gestům, z nichž některé mají i politický podtext. Sama UEFA, jakožto rozhodcovský orgán, působí v těchto případech dost bezradně a nekonzistentně. Pojďme se podívat na některá gesta, která byla zatím na letošním svátku fotbalu k vidění.

UEFA zakázala Němcům obarvit Allianz Arénu do barev duhy v zápase proti Maďarsku. Zdroj:change.org
UEFA zakázala Němcům obarvit Allianz Arénu do barev duhy v zápase proti Maďarsku. Zdroj:change.org

Podpora hnutí BLM

První a jediné gesto z našeho seznamu, které nemá návaznost na probíhající Euro. Již před začátkem turnaje proběhl médii obrázek, na němž autor shrnoval, které týmy se chystají na podporu hnutí BLM na letošním Euro pokleknout a které nikoli. Mezi ty z druhé kategorie patří například i naše reprezentace. Pokleknutí, jakožto symbol boje proti rasismu, je ve vrcholovém fotbale již delší dobu. Přestože některé reprezentační výběry, například ten anglický, striktně dodržuje rituál pokleknutí před každým svým zápasem, většina celků již pomalu od tohoto gesta upouští a nahrazují je jinými, kterými upozorňují na společenskou nerovnost.

Již před startem Eura bylo jasné, že celky, které se chystají pokleknout, nebude UEFA nikterak penalizovat, ačkoliv se jednoznačně jedná o politické gesto, které právě UEFA na trávnících zakazuje. UEFA tak udělala jakýsi ústupek, z něhož pak plynou následky, díky kterým vypadají její další rozhodnutí nekonzistentně. Ale o tom až později. Problém rasové nerovnosti si jistě všichni uvědomují, ale je skutečně bizarní, když na onu nespravedlnost poukazují týmy jinak než pokleknutím, za což je obvykle čeká jestliže ne přímo mediální lynč, pak minimálně pozdvihnuté obočí, především tedy u redaktorů ostrovních médií. Velká část fanoušků ze střední a východní Evropy jsou na pokleknutí před zápasem již velmi citlivá a kritika se dokonce ozývá i ze západních zemí. Uvidíme tedy, jak dlouho tady s námi toto proslulé gesto ještě bude.

Hrátky se sponzorskými nápoji

Velké pozdvižení spustil hvězdný kanonýr Cristiano Ronaldo. Ten na tiskové konferenci před úvodním zápasem proti Maďarsku odsunul ze svého stolu nápoje s Coca-colou a přítomné novináře přitom vyzval, ať pijí vodu. Zdánlivě nevinné gesto mělo však obrovský dopad. Nejenže se videem, kde Ronaldo odsouvá slazený nápoj bavil celý internet, v návaznosti na toto gesto zanedlouho téměř totéž udělal na jedné z tiskových konferencí i Paul Pogba, který pod stůl strčil lahve s nealkoholickým pivem Heineken. Colu poté odsunul i italský záložník Locatelli.

Po Ronaldově gestu se propadla hodnota Coly na burze o několik desítek milionů dolarů, ačkoliv odborníci tvrdí, že pohyb na burze je běžný a Ronaldovo gesto na něj nemělo vliv. Ovšem hrátky s pitím donutily představitele UEFA, aby vydali prohlášení, ve kterém zakazují hráčům na tiskových konferencích jakkoli manipulovat s nápoji sponzorských firem. Zdůraznili přitom, že se tyto firmy podílejí na ziscích, ze kterých může vzkvétat fotbal po celé Evropě. Od té doby si již žádný hráč nedovolil schovat či přesunout láhev s pitím od sponzorů. Dvousečnost podobných gest, jako to, které udělal Ronaldo, poznal sám hráč nedlouho po skočení tiskové konference, když fanoušci našli staré video, na kterém Ronaldo na Colu dělá reklamu. Zmiňovala se také jeho spolupráce s řetězcem KFC, které rozhodně nepatří k propagátorům zdravé stravy.

Semknutí komunity pro Christiana Eriksena

Start letošního Eura se již nikdy nebude vzpomínat jinak než jako na hororový. V prvním dánském vystoupení na šampionátu proti Finsku zkolaboval na konci prvního poločasu dánský záložník Christian Eriksen. Již na hřišti musel být oživován a jeho stav byl velmi vážný. Naštěstí se však povedlo přivést jej zpět k vědomí a nyní by již měl být zcela v pořádku. Po kolapsu mu byl navíc voperován kardioverter-defibrilátor, díky němuž by se mělo předejít podobných situacím, jako té v zápase proti Finsku.

Celá fotbalová komunita se poté předháněla v krásných a originálních gestech, ve kterých vyjadřovala oblíbenému fotbalistovi podporu. Po vstřelené brance mu přímo do kamer poslal povzbuzující vzkaz jeho týmový spoluhráč z Interu Milán Romelu Lukaku, samotný Inter poté na sociálních sítích přál Eriksenovi zdravý, totéž i Tottenham, bývalý klub dánského záložníka. Krásné gesto předvedlo také Finsko, když všichni hráči včetně realizačního týmu ve stoje tleskali dánským fotbalistům, kteří nastupovali na druhý poločas svého úvodního zápasu.

Manuel Neuer a duhová páska

Zatím posledním a velmi probíraným gestem se prezentoval německý brankář Manuel Neuer. Ten k oběma prvním zápasům své reprezentace v základní skupině nastoupil s kapitánskou páskou v barvách duhy na podporu LGBT+ komunity. Sám brankář poté musel podstoupit vyšetřování, jestli se nedopustil politického gesta. UEFA však šetření zastavila s tím, že se Neuer ničím neprovinil, jelikož duhová páska symbolizuje podporu rozmanitosti. Tím však celý případ neskončil.

Německo se chystalo na dnešní domácí zápas proti Maďarsku osvítit svoji domovskou Allianz Arénu do barev duhy. To již však UEFA zakázala s tím, že toto již politické gesto je. Tolik k dualitě rozhodování UEFA. Faktem je, že není náhoda, že právě proti Maďarsku se chystali Němci podniknout toto gesto. Je to jen pár dnů zpět, co byla v Maďarsku schválena novela zákona o pedofílii, které rovněž obsahovala dodatek, že materiály s homosexuální tématikou nesmí být šířeny mezi lidmi pod osmnáct let. Mluvčí tamní vlády to zdůvodnil tím, že v nedospělém věku mohou být některé věci chápány ve špatném kontextu, což může mít nepříznivý vliv na vývoj člověka. Bude zajímavé sledovat, zda-li Němci dodrží nařízení UEFA a svou arénu do duhových barev skutečně neoblékne či zda hráči přijdou s jinými gesty, jak se vymezit proti názorům maďarské vlády.

Do komentářů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také

Fotbal

Cristiano Ronaldo ve víkendovém přípravném duelu s Vallecanem opustil stadion ještě před koncem zápasu. Trenér Erik ten Hag ho za to zkritizoval.

Fotbal

Portugalská fotbalová hvězda Ronaldo bude po vyhrané kauze za údajné znásilnění žádat odškodnění.

Fotbal

Po svém návratu z Juventusu strávil zatím Ronaldo v dresu Manchesteru United pouhý jeden rok a už se čile spekuluje o tom, že opět...

Fotbal

Cristiano Ronaldo přišel o auto za 50 milionů dolarů kvůli nehodě svého zaměstnance. Jedinou dobrou zprávou je, že se nikomu nic nestalo.

Reklama
Reklama

Nové

Airsoft - co je to za sport? O co se jedná?

Ostatní

Airsoft je stále ještě trochu okrajovým střeleckým sportem, který však stojí za to více propagovat, protože si v něm najde to své téměř každý....

Tenis

Legendární tenista Roger Federer se v rámci utkání Laver Cupu rozloučil se svou bohatou kariérou. Bohužel pro něj mu rozlučku zkazila porážka. S Rafaelem...

Fotbal

Skvěle! Lvíčata ve svém úvodním barážovém zápase neponechala nic náhodě a porazila Island na jeho hřišti 2:1. Do odvety tak půjdou čeští mladíci s...

Fotbal

Patrik Schick zaznamenal další individuální úspěch. Poprvé ovládl anketu Zlatý míč udělovanou pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny. S velkým náskokem anketu ovládl před Tomášem...

Fotbal

Po odchodu Grahama Pottera do Chelsea musel Brighton najít nového hlavního trenéra. Tím se stane třiačtyřicetiletý Ital Roberto De Zerbi, který naposledy působil v...

Fotbal

Viktoria Plzeň si došla pro překvapivě hladké vítězství nad Slavií 3:0. Nutno podotknout, že jí k tomu výrazně pomohlo vyloučení Santose ve druhé minutě...

Reklama