Connect with us

Ahoj, co hledáte?

Tenis

Deprese, tragédie a nechutenství: Hvězdy neunesly úspěch 

V době pandemie koronavirové krize zažívá spousta lidí deprese a nejinak je tomu i u těch nejlepších tenistek světa. Po mnohých velkých úspěších přišel pád žebříčkem WTA tour. Skoky žebříčkem, nečekaná vítězství, šokující tituly a medaile. Po senzačním úspěchu ale přišel pád. Vyprávět by o tom mohlo mnoho tenistek, které oslnily svými výsledky, po nichž si prošly krizí. Třeba kanadská talentovaná tenistka Eugenie Bouchardová nebyla schopná po svých vynikajících výsledcích přijímat potravu a málem podlehla anorexii, Bianca Andreescuová chtěla od tenisu odejít a Ashleigh Bartyová trpěla depresemi.

Deprese, tragédie a nechutenství: Hvězdy neunesly úspěch 
Zdroj: Pinterest

Fanoušci si převážnou většinu úspěšných tenistek spojují hlavně s jejich úspěchy, ale málokdo ví, jakými úskalími si hvězdné tenistky během svých kariér prošly. Asi každý si vzpomene na loňskou „výsledkovou raketu“ Biancu Andreescuovou. Kanadská hráčka vyhrála turnaje v Indian Wells a v Torontu, ovládla US Open a v žebříčku se vyšplhala na čtvrté místo. Jenže vůbec tomu tak nemuselo být. Chtěla už totiž od tenisu odejít. V roce 2017 jako šestnáctiletá o sobě dala poprvé pořádně vědět. Vyhrála několik turnajů ITF, z kvalifikace se probojovala do Wimbledonu a ve Washingtonu pak šokovala, když v osmifinále vyřadila Kristinu Mladenovicovou. Jenže pak se na několika turnajích nedostala ani přes první kolo a začala trpět depresemi.

„Dostávalo se mi více pozornosti než obvykle. Myslela jsem si, že jsem se už ukázala a v tomhle směru budu pokračovat. Jenže vše se začalo kazit, byla jsem přehlcená a má hra se najednou začala hroutit,“ líčila Andreescuová na webu. „Tréninky mě nebavily,“ vysvětlovala tenistka, která se v roce 2018 začala propadat žebříčkem. „Hrála jsem nejhorší tenis a k tomu se přidalo zranění. Chtěla jsem to vzdát,“ přiznala. To naštěstí neudělala. Podle svých slov si uvědomila, že by bylo dobré něco změnit. Začala zase tvrdě makat, zlepšila výživu a hlavně svou mysl. „Kdo by tušil, že všechny ty trable povedou k tomu nejlepšímu, co se mi mohlo stát,“ dodala už jako hráčka elitní desítky, která svou krizi jako jedna z mála tenisových hvězd zvládla.

Poruchy potravy u nastupujících hvězd

Další, kdo měl a stále má problémy, byla její krajanka Eugenie Bouchardová. Ta si v roce 2014 zahrála semifinále Australian Open a French Open, finále Wimbledonu a v žebříčku doslova vyletěla na pátou pozici. Jenže další rok přišel pád, nedařilo se jí a odrazilo se to na jejím zdraví. „Cítila jsem velký tlak. Když jsem prohrála, brala jsem to jako katastrofu. Trpěla jsem poruchou příjmu potravy,“ prohlásila tří stá dvacátá osmá hráčka s tím, že nedokázala pořádně jíst, neboť se jí hned dělalo špatně. Přesto se dokázala vyhecovat v ostře sledovaném zápase se „sibiřskou“ kráskou Marií Šarapovovo a porazit jí, aby následně prohrála s úplně neznámou hráčkou.

Depresemi si pak prošla třeba Ashleigh Bartyová, Monica Puigová a i největší talent současnosti – teprve šestnáctiletá Američanka Coco Gauffová. Úspěch v mládí působil psychické potíže i současné světové jedničce Bartyové. Australská tenistka v patnácti letech vyhrála juniorský Wimbledon a pomalu se začala prosazovat i mezi profesionálkami. Jenže fakt, že byla stále častěji středem pozornosti a že na ni byl vyvíjen větší tlak, nesnášela dobře. Australská hvězda, která je nyní první hráčkou světa to těžce nesla! „Mezi šestnáctým a osmnáctým rokem jsem bojovala se svým duševním zdravím,“ zavzpomínala Bartyová na dobu, kdy trpěla depresemi. Přerušila tedy kariéru a začala hrát kriket. „To, že jsem nechala tenisu, bylo pro mě strašně důležité, jen díky tomu jsem se z toho dostala a později s ním zase mohla začít,“ vysvětlovala loňská vítězka French Open.

Depresemi po senzačním vítězství na olympijských hrách v Riu de Janieru trpěla Monica Puigová z Portorika. Usměvavá Portoričanka prý ztratila motivaci a začala hodně řešit, co si o ní myslí lidé. Místo setkání s rodinou a přáteli byla na sociálních sítích a stále vyhledávala, co se tam o ní píše. Stačil jediný ošklivý vzkaz a potopilo ji to. Procházela temnotou a nedokázala se těšit z toho, že většina fanoušků ji podporovala, i když se jí nevedlo. Teď už se však Portoričanka dala zase dohromady, psychicky i fyzicky, a bude se po zranění lokte chtít opět ukázat v té formě, s níž v žebříčku vystoupala na sedmadvacáté místo, tedy až jí to konec pandemie koronaviru umožní.

Ukázkový případ Selešová

Asi nejsmutnější a nejdepresivnější je příběh Moniky Selešové! V šestnácti letech byla na vrcholu. Na začátku devadesátých let vládla ženskému tenisu. Její obouručné údery doprovázené hlasitým hekáním, které řada diváků nenáviděla, byly postrachem pro každou soupeřku. 

Nyní se bývalá tenisová hvězda Monica Selešová v šestačtyřiceti letech rozhodla poodkrýt tajemství její mimořádné kariéry. A některá přiznání fanoušky i po letech šokují. Vidět jsou peníze a sláva, ale co bylo dál? První zlom přišel pro mladou slečnu, která se narodila v Novém Sadu v tehdejší Jugoslávii (nyní v Srbsku), v pouhých 16 letech a 189 dnech. Porazila slavnou Němku Steffi Grafovou ve finále French Open a stala se nejmladší vítězkou grandslamového turnaje. Historický zápis už sice v roce 1997 „vymazalo další zázračné dítě“ Švýcarka Martina Hingisová triumfem na Australian Open (16 let a 117 dní), to však nic nemění na fantastickém výsledku.

Selešová byla v sedmém nebi, Paříž jí ležela doslova u nohou a tenisový svět také. Brzy ale také přišlo první varování. Grandslamovou vítězku oslovila na večírku pro vítězku French Open americká televizní hvězda Johnny Carson. „Vždycky jsem byla fanynkou jeho show,“ vzpomíná Selešová. „Řekl mi, že můj život od nynějška nebude stejný. Tehdy jsem si jen pomyslela, to mi tedy říkáš novinku,“ nebrala jsem jeho slova příliš vážně.

Jenže změna přišla obrovská. Veřejnost už  jí nebrala pouze jako tenisovou hvězdičku, která porazila německou superstar, a tlak na mladou tenistku narůstal. Byla považována spolu s Jennifer Capriatiovou za megatalent, kterým nesporně Selešová bezpochyby byla. Jenže na takový život nebyly mladé slečny připraveny. „Byly jsme dvě děti, které byly pod mimořádným tlakem. Jen jsme se snažily najít cestu a neměli jsme mnoho lidí, s nimiž bychom si mohly promluvit,“ přiznává nyní Monica Selešová. Tenisu obětovala vše a přišly další úspěchy. Čtyřikrát vyhrála Australian Open, třikrát Roland Garros, dvakrát US Open. Tlak, pod kterým byla, však byl větší a větší. Když navíc přišel osudový den číslo dva, bylo zle. Psal se třicátý duben 1993, kdy tenistku během střídání stran při zápase s Bulharkou Magdalenou Malejevovou napadl šílený fanoušek Günter Parche. Fyzicky neutrpěla tehdy devatenáctiletá tenistka žádnou velkou újmu, o to větší šrám zůstal na její duši. Selešová od té chvíle trpěla posttraumatickou stresovou poruchou a depresemi. Přidala se i dlouhodobá porucha příjmu potravy. Bývalá tenistka přiznává, že se s ní ale zatočil svět už po prvním velkém triumfu. „Netušila jsem, co se se mnou stane. Najednou všichni na ulici křičeli: Podívejte se, to je ona,“ vzpomíná Selešová. 

„Bylo mi šestnáct a dělo se to čtyřiadvacet hodin denně. V sedmnácti jsem neměla téměř žádné přátele. V tenisovém světě mezi sebou lidé opravdu nemluvili. A mimo tenis? Jak jsem měla s lidmi zůstat v kontaktu, když nebyl k dispozici internet? Měli jsme hotelový telefon,“ pokračuje ve vyznání o situaci staré třicet let Selešová. Léta dospívání byla pro ni pořádně složitá. „Měnilo se mé tělo, byly tam věci spojené s dospíváním. Byla tam chuť vzdorovat, radovat se, pak zase přišla deprese. Máma s tátou se snažili udělat, co mohli, ale jinak jsem neměla nikoho, s kým bych si mohla promluvit. Říkala jsem si, že jestli tohle ve zdraví přežiju, musím o tom všem jednou promluvit,“ říká Monica Selešová.

A to také udělala. Stará se o mladé sportovce a mluví s nimi o duševních problémech. Byla také moc šťastná, když se mladičká Coco Gauffová po úspěchu veřejně rozhodla hovořit o svých psychických potížích. „Byla jsem velmi šťastná, když o tom Coco promluvila! Je to velmi důležité téma,“ říká Selešová. „Také otevřeně mluvím se svými sportovci třeba o poruchách příjmu potravy, které jsem sama před lety měla.“ Podle Selešové je důležité, aby mladí hráči také slyšeli, že hvězdy čelí takovým problémům. Je ráda, když čelí dotazům, zda byla pod tlakem. „Ale pro někoho už jsem možná trochu dinosaurus,“ usměje se Monica Selešová. Přiznává, že když v minulosti někdo otevřeně hovořil o svých pocitech, tradovalo se, že jeho výkony půjdou dolů a nebude konkurovat nejlepším. „To ale už nyní neplatí, právě taková věc jednotlivce posílí,“ říká s úlevou bývalá srbská hráčka, nyní s americkým cestovním pasem.

Zároveň přiznává, že současná generace je na tom v řadě ohledů lépe. Panuje zdravější atmosféra, doprovody hráčů jsou početnější. „Se mnou cestoval jen táta a sparingpartner. V dnešní době je lidí kolem hráče víc. Já jsem svoje problémy držela v sobě, byl to obrovský vnitřní boj,“ svěřuje se. Selešová. „Prorazit mezi nejlepší je pořád hodně těžké. Musíte být vytrvalí, odhodlaní tvrdě pracovat. Navíc jsou tu sociální sítě, které můžou komplikovat život mladých sportovců. Ale stojím si za tím, že dnešní doba je pro mladé lepší, než byla ta moje,“ dodává bývalá tenisová hvězda.

Tragédie v rodině Williamsových

Tragédie postihla i rodinu Williamsových. Jen tenisem si vydělala téměř dvě a půl miliardy korun. O sponzorských smlouvách, které jí přinesly ještě mnohem více, nemluvě. Přesto by Serena Williamsová vyměnila všechny své tituly a úspěchy za jediný okamžik. Aby mohla vrátit život své tragicky zemřelé sestře Yetunde Priceové. Kalendář ukazoval 14. září roku 2003, když se rodině Williamsových navždy změnil život. V tento den byla na předměstí Los Angeles zastřelena nejstarší sestra Sereny a Venus jménem Yetunde. Tragédii staví do ještě horšího světla fakt, že se stala náhodnou obětí přestřelky místních gangů.

„Byly to hrozné časy, nejtemnější období mého života. Byla jsem zlomená a v depresích. Nikdy jsem o tom nemluvila ani se svou mámou. Musela jsem chodit na terapii. Má sestra mi byla velmi blízká, bylo to šílené,“ vzpomíná Serena, která byla v té době šestinásobnou grandslamovou šampionkou. Jedna z nejlepších hráček historie se z rodinné tragédie vzpamatovávala řadu měsíců, na kurty se vrátila více než po půl roce od osudného dne.

A přidává další smutné podrobnosti. „Násilí hrálo v našich životech velkou roli. Přestřelky byly naprosto běžnou součástí života v našem okolí. Dělaly jsme si se sestrou Venus i hodně černou legraci, když jsme říkaly, že kvůli střelbě si musíme lehat během tréninků na kurt,“ říká dnes již třiadvacetinásobná grandslamová šampionka. „Nejhorší ze všeho bylo, když jsme musely dětem naší sestry říct, že jejich máma zemřela. Na to se nikdo nedokáže připravit,“ dodává se slzami v očích Serena, miliardářka se smutným osudem.

A i pro svou sestru chce dosáhnout na další milník. Ještě jednou zvednout nad hlavu trofej za grandslamový titul a vyrovnat tak rekord legendární Margaret Courtové. Od roku 2017, kdy již jako těhotná získala zatím svůj poslední titul z turnajů velké grandslamové čtyřky na Australian Open, byla ve finále čtyřikrát, pokaždé ale prohrála. Hrála snad v tom roli psychika a vzpomínka na tragicky zesnulou starší sestru?

Úspěšná Gabriela 

Ale ne všechny osudy slavných tenistek musí končit depresemi, jednou z výjimek je argentinská hráčka Gabriela Sabatiniová. Její souboje se Steffi Grafovou patřily v dekádě po roce 1985 k tomu nejlepšímu, co mohli diváci v ženském tenisu vidět. Argentinská tenistka Gabriela Sabatiniová, která se narodila přesně před padesáti lety, ve své době nejen kralovala kurtům, ale také dokázala uspět ve světě obchodu s vlastní značkou parfémů. Nyní žije argentinská kráska střídavě v rodné Argentině, na Floridě a také ve Švýcarsku. A ráda přispěje komentářem k tenisu, třeba v poslední době ji zaujala Australanka Ashley Bartyová.

Pamatujete? S fenomenální Grafovou sehrála půvabná rodačka z Buenos Aires čtyři desítky zápasů, ve kterých devětadvacetkrát zvítězila Němka, utkání provázelo zvláštní napětí, rivalita se ale časem změnila v přátelství, sehrály i řadu exhibic. „Díky ní jsem se stala mnohem lepší tenistkou. V soukromí je Steffi skvělá, určitě mi poradí, jaké to je, když je člověku padesát,“ svěřila se loni s úsměvem švýcarským novinářům Gabriela Sabatiniová, když ještě jako modelka nafotila kalendář pro partnery známé švýcarské firmy. 

Sabatiniová patřila k největším tenisovým talentům své generace, první mezinárodní úspěchy sklízela jako velmi mladá. Už v 15 letech se dostala do semifinále French Open, kde podlehla Chris Evertové, ve stejném roce pak dosáhla na první turnajové vítězství v Tokiu. 

Cestu na absolutní vrchol jí přitom po většinu kariéry blokovala Grafová. I kvůli ní nikdy nevystoupala výše než na třetí příčku žebříčku WTA, mezi 27 tituly se pak skví jediný grandslamový (US Open 1990).

Ruské hráčky: Více modelky, než hráčky

Sabatiniová byla nejspíše první modelkou z řad tenistek a prošlapala cestu, kterou se později vydaly i Anna Kurnikovová či Maria Šarapovová. Stříbrná medailistka z olympiády 1988, která ukončila kariéru v pouhých šestadvaceti letech, si díky tenisu přišla na necelých devět milionů amerických dolarů, mnohem více pak vydělala na svém parfému, jehož značka nyní již platí za klasiku na trhu. 

V roce 2006 byla Gabriela Sabatiniová uvedena do tenisové Síně slávy, v rodné Argentině se dočkala zlaté sochy, kousek od podobizny slavného fotbalisty Lionela Messiho.

A co Rusky Kurnikovová a Šarapovová? Anna Kurnikovová dokázala vydělat hodně peněz, bohužel hlavně na módním molu a nikdy nevyhrála žádný turnaj WTA tour, Maria Šarapovová triumfovala mockrát, ale jednak se zapletla do několika riskantních podvodů, zejména v Asii a navíc se nikdy nezbaví podezření z braní podpůrných dopingových prostředků. Inu, ženský tenis nejsou jen výhry a miliardy, ale také velká traumata, psychické poruchy, deprese a boj doslova o život.

Do komentářů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také

Tenis

Serena Williamsová se po 14 měsících trápení konečně dopracovala výhry, místo dalšího útoku ne mety nejvyšší však naznačila možný konec.

Tenis

Přesně za týden začíná poslední grandslam letošní sezony. Americký New York bude hostit již 141. ročník tohoto tenisového svátku. U této příležitosti se pojďme...

Tenis

O zajímavosti na probíhajícím Australian Open rozhodně není nouze. A nejde pouze o program hráčů, který musí být podřízen co největší bezpečnosti z důvodu...

Tenis

Na konci minulého týdne se rozběhla kvalifikace na první Grand Slam letošního tenisového ročníku, Australian Open. Spíše než na odhadování toho, kdo má největší...

Reklama
Reklama

Nové

Tenis

Legendární tenista Roger Federer se v rámci utkání Laver Cupu rozloučil se svou bohatou kariérou. Bohužel pro něj mu rozlučku zkazila porážka. S Rafaelem...

Fotbal

Skvěle! Lvíčata ve svém úvodním barážovém zápase neponechala nic náhodě a porazila Island na jeho hřišti 2:1. Do odvety tak půjdou čeští mladíci s...

Fotbal

Patrik Schick zaznamenal další individuální úspěch. Poprvé ovládl anketu Zlatý míč udělovanou pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny. S velkým náskokem anketu ovládl před Tomášem...

Fotbal

Po odchodu Grahama Pottera do Chelsea musel Brighton najít nového hlavního trenéra. Tím se stane třiačtyřicetiletý Ital Roberto De Zerbi, který naposledy působil v...

Fotbal

Viktoria Plzeň si došla pro překvapivě hladké vítězství nad Slavií 3:0. Nutno podotknout, že jí k tomu výrazně pomohlo vyloučení Santose ve druhé minutě...

Fotbal

Ani s Baníkem Ostrava neprotrhla Sparta nelichotivou sérii pěti remíz v řadě. I když měl letenský klub v zápase značnou převahu, Baníku na gól...

Reklama