Connect with us

Ahoj, co hledáte?

Tenis

Přibývá útoků na tenistové krásky a hráče: Vyhrožují jim i smrtí!

Tenis má své celebrity, které jsou neustále sledované sdělovacími prostředky, žurnalisty, sportovními příznivci, ale i stolkery a lidmi, kteří chtějí těmto tenisovým celebritám ublížit. Důvod? Psychické poruchy nebo to, že jim nějaký tenista prohrál důležitý zápas vsazený v sázkové kanceláři, popřípadě nevysvětlitelná záhada. Přesto řada tenistek i hráčů nyní tvrdí, že se často bojí a bývají napadáni. „na jedné straně jsme miláčkové davů, se kterými se chce každý vyfotit, ale na straně druhé dostáváme spoustu výhrůžných textových zpráv, ze kterých nás až mrazí,“ tvrdí Venus Williamsová.

Obavy tenisových krásek
Slovenka Dominika Cibulková také čelila útokům stolkerů. Zdroj: TASR

Právě Venus Williamsová by mohla vyprávět o tom, jak chutná i odvrácená strana sportovního úspěchu. Dva měsíce potom, co si založila veřejný účet na facebooku, ho musela zablokovat, jelikož její profil se stal cílem nenávistných útoků. „Jak to, že už jsi nechcípla,“ napsal jí třeba jeden sázkař potom, co prohrála duel, v němž na Venus vsadil pět tisíc britských liber. „Nyní si platím firmu, která mi sociální sítě, včetně facebooku spravuje a já jí platím vlastně za svoji bezpečnost. Na moje stránky pouští jen cenzurované příspěvky a ke mně se nenávistné vzkazy vůbec nedostanou,“ říká Venus Williamsová a upozorňuje, že někteří takzvaní fanoušci se neomezí jen na útoky verbální. Nůž v zádech měla Monica Selenová, zatím neznámý útočník pořezal českou hvězdu Petru Kvitovou a sexuálnímu obtěžování čelilo více jak šedesát procent tenistek na okruhu WTA tour.

Nejde jen o korupci a podezřelé sázky

Dlouho si znalci tenisu mysleli, že napadání tenistů a hráček má jednoznačný důvod – korupci v tenisu a sázky na zápasy. Řada významných hráčů také takovéto praktiky odsoudilo. Po tenisové světové jedničce Novaku Djokovicovi a Švýcarovi Rogerovi Federerovi, který je považován za jednoho z nejlepších hráčů historie, se k možné korupci ve špičkovém tenise vyjádřil také britský tenista Andy Murray. Rozhodně je pro větší transparentnost sportu, nicméně ho překvapuje rozsah řady sázkařských tenisových afér. Investigativní novináři jedné britské televizní a rozhlasové stanice totiž uvedli, že znají jména šestnácti hráčů zapletených do korupce. Mezi podezřelými měli být členové nejlepší padesátky žebříčku včetně grandslamových vítězů. Andy Murray podle jednoho ekonomického týdeníku dokonce věděl o zápase z roku 2007, kde byly hráčům nabídnuty za zmanipulovaný zápas úplatky. Také Novak Djokovič potvrdil, že mu bylo před lety v Rusku za prohraný zápas nabídnuto 140 tisíc amerických dolarů. Několik tenistů i hráček bylo skutečně diskvalifikováno, a to dokonce doživotně za korupci v sázkových kancelářích, velkého jména se ale tato aféra nedotkla a hlavně útoků na tenistky a hráče neubylo, ba právě naopak.

I přesto jsou známy případy tenistek, které začaly být po prohraných zápasech vydírány a neznámí lidé po nich žádali třeba dvacet tisíc amerických dolarů. Přestože se často hráčky obrátili na policii, výsledek byl skoro vždy stejný – pachatel neznámý!

Tenisový peloton je stolkerů ráj

Daleko více tenistek čelí stolkerům, kteří jim posílají výhrůžné esemesky, ostatně ty dostávají i tenisté od potrhlých fanynek. „Člověk si říká, že jsou to činy fanatiků, kteří se nezmůžou na nic více, než na výhrůžky, ale přeci jen, když vám v telefonu někdo napíše, že vás zabije, nenechává vás to klidným,“ nechal se slyšet temperamentní Srb Novak Djokovič.

Asi nejznámější případ sexuálního obtěžování ze strany fanouška, jestli se ten člověk dá takto nazývat, je případ Španělky Arantxy Sanchezové-Vicariové, která dvanáct let čelila anonymním výhrůžkám muže, který měl jediný sen – jít s Arantxou na večeři. Výsledek? Tento pachatel se do dneška nenašel, naopak Arantxa Sanchezová – Vicaryová nyní čelí obvinění z velkých daňových podvodů a hrozí jí až deset let pobytu za mřížemi.

Přibyly starosti s terorismem

Samozřejmě, že v poslední době přibyli tenistům ještě další obavy o bezpečnost. Obavy z teroristických útoků v posledních měsících obcházejí téměř každou sportovní akci světové úrovně. Nejinak tomu bylo například na loňském Wimbledonu, který spíše připomínal vojenské a policejní ležení. Bohužel, nutnost! Právě v Londýně už mají několikanásobnou zkušenost s teroristickými útoky, a tak neberou na lehkou váhu ani Wimbledon. Na něm už s předstihem panují zvýšená bezpečnostní opatření.

Inu, život profesionálního tenisty zahrnuje kromě milionů korun na účtu i stinné stránky a nemusí se jednat jen o přímé výhrůžky, starosti z teroristických útoků, ale množství sportovců na jednom místě přivodí nejrůznější starosti, jako je třeba požár hotelu plného tenistů či velmi časté cestování a ne vždy musí právě cesta skončit bezpečně. O tom se přesvědčil i český tenista Tomáš Berdych, který říká: „Bylo to o nervy! Po dvou hodinách v letadle jeden z motorů nestartoval, takže všichni museli ven. Po čtyřech hodinách už snad konečně poletíme.“ Tomáš Berdych si na Instagramu postěžoval před tím, než dal amsterdamskému letišti vytoužené vale a zamířil přes oceán. „Když chcete hrát skvěle tenis, musíte mít ráda létání nebo jíst léky proti obavám z létání a prospat třeba dvanáct hodin,“ vzpomíná Monica Selešová na to, že několik dnů prospala v letadle, jelikož tento způsob cestování ji nevyhovoval.

Nenechal si nic líbit

Nepříjemný zážitek zažil Tomáš Berdych i mimo letadlo. Úspěšný český tenista Tomáš Berdych po prohře s Němcem Janem-Lennardem Struffem vypadl na turnaji v Dauhá už v prvním kole. Berdych tak hned na úvod roku 2018 zažil neúspěch a jeho „fanoušci“ mu za to pořádně naložili na sociálních sítích! Padaly drsné nadávky, někteří Berdycha dokonce vyzývali k ukončení kariéry. Rok 2018 nezačal Tomáš Berdych ideálně. Podlehl totiž Janu-Lennardu Struffovi z Německa za dvě hodiny a jedenáct minut ve třech setech, což znamenalo konec na turnaji v Dauhá, kde v předchozích třech letech Berdych vždy došel alespoň do semifinále.Dvaatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí si tak nespravil chuť z minulé sezony, která by se dala označit za velice nepovedenou. Berdycha často sužovaly zdravotní potíže, konkrétně ho trápila bolavá záda a v současné době se bývalá světová čtyřka nachází až na devatenáctém místě žebříčku ATP. To, co přišlo po vyřazení, možná Berdycha bolelo mnohem více než poraněná záda! Ale to nebylo rozhodně zdaleka to nejhorší! Berdychovi dali porážku pořádně „sežrat“ jeho „fanoušci“, kteří mu na sociálních sítích vulgárně nadávali. „You’re fucking piece of shit (Jsi jen pos*aný kus ho*na),“ napsal například jeden z rozhněvaných „fanoušků“.

Berdych zareagoval inteligentně a rýpl si do svých haterů. Ostatně, Tomáš Berdych není jediným tenistou, který již delší dobu bojuje s nenávistnými vzkazy na sociálních sítích. V minulosti se s podobným, možná ještě drsnějším příběhem svěřila Barbara Strýcová.

Závist funguje jako nenávist

Často tenistům takto drsně píší lidé, kteří na ně vsází a poté prohrávají nemalé peníze. „Chodí mi i horší věci, třeba výhrůžky smrtí,“ šokovala nedávno česká tenistka, která se pyšní bronzovou medailí z olympiády v brazilskému Riu. „Být populárním sportovcem holt není žádný med…,“ říká Barbora Strýcová, který výhrůžky smrtí zažila na vlastní kůži.

Ostatně vzpomeňme na případ Petry Kvitové. Brutální útok na ní následoval těsně potom, co někteří politici a žurnalisté kritizovali praktiky sportovců, že se vyhýbají svým, daňovým povinnostem třeba tak, že se trvale přihlásí k pobytu do Monte Carla.

Odnesla to dcera

Závist je spolehlivá vlastnost, která funguje i ve světě tenisu. A sociální sítě poskytují řadě psychopatů možnost zcela anonymně útočit na úspěšné lidi a přední světoví tenisté patří mezi ty velmi úspěšné. O tom by mohl vyprávět třeba bývalý ruský tenista Jevgenij Kafelnikov, který se dnes věnuje profesionálně pockeru a vydělává milióny amerických dolarů, ale je také terčem závistivých útoků, které neodskákal on, ale jeho dcera.  Na sociálních sítích Kafelnikov přezdívaný „Kalašnikov“ přiznal strach o svou teprve osmnáctiletou dceru Olesyu. Ta se živí jako modelka a nedávno musela být hospitalizována s podezřením na anorexii. Slavný otec si teď její nemoc klade za vinu: „Neunesla nenávistné výhrůžku vůči naší rodině a našemu majetku.“

„Jako otec jsem selhal. Tohle je to nejhorší, k čemu může rodič dojít. Ale asi jsem si to zasloužil. Už jsem to v sobě nemohl déle dusit a musel jsem to říct. Olesya byla hospitalizována v nemocnici, protože si vzala nějaké zakázané látky. Zkolabovala,“ napsal Jevgenij Kafelnikov na svých sociálních sítích a nezapomněl poznamenat, že jeho dcera těžko nesla, že jí a jejímu otci lidé vyhrožují smrtí. Podle některých zdrojů se slavná modelka ale měla předávkovat kokainem. K drogám si našla cestu kvůli bývalému příteli, rapperu Pharaonovi, který byl také terčem mnoha mediálních útoků i výhrůžek. Rozchod s ním prý nesla velmi těžce a její nemoc se ještě zhoršila. Podle všeho byla Olesya vždycky hubená, ale nyní se potýká i s dalšími zdravotními potížemi.

„Jsem slabá, padají mi vlasy, lámou se mi nehty, nemám menstruaci. Jsem vystresovaná, všechno mě bolí. Jsem na pokraji zhroucení. Měla bych být silná, já vím. Ale nejde mi to. Nikdy jsem se necítila tak na dně,“ uvedla modelka na svých sociálních sítích. Nepotvrdila však, že by se jednalo o anorexii.

Věřte odborníkům, nikoliv mudrlantům

Ostatně, tenistům někdy ubližují i lidé, kteří to s nimi údajně myslí vážně. Tenisté je přezdívají „mudrlanti“. Jedná se o takzvané experty, kteří započnou internetovou diskusi, na kterou vzápětí začnou reagovat davy lidí a mezi jejich reakcemi se objeví i nenávisté výhrůžky. Například jedné české tenistce napsali, že jí zlomí ruku, protože neumí zahrát úder.

A jaké je řešení? Skuteční odborníci říkají jediné: „Sebemenší výhrůžku nahlásit na policii! Nic nepodceňovat a pořadatelé turnajů bohužel musí vynakládat větší finance na bezpečí sportovců. Možná, že to bude občas připadat jak při vojenských manévrech, ale lidský život má nevyčíslitelnou hodnotu.“ A i tenisté a hráčky jsou lidské bytosti!

Do komentářů

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také

Reklama
Reklama

Nové

Tenis

Legendární tenista Roger Federer se v rámci utkání Laver Cupu rozloučil se svou bohatou kariérou. Bohužel pro něj mu rozlučku zkazila porážka. S Rafaelem...

Fotbal

Skvěle! Lvíčata ve svém úvodním barážovém zápase neponechala nic náhodě a porazila Island na jeho hřišti 2:1. Do odvety tak půjdou čeští mladíci s...

Fotbal

Patrik Schick zaznamenal další individuální úspěch. Poprvé ovládl anketu Zlatý míč udělovanou pro nejlepšího českého fotbalistu sezóny. S velkým náskokem anketu ovládl před Tomášem...

Fotbal

Po odchodu Grahama Pottera do Chelsea musel Brighton najít nového hlavního trenéra. Tím se stane třiačtyřicetiletý Ital Roberto De Zerbi, který naposledy působil v...

Fotbal

Viktoria Plzeň si došla pro překvapivě hladké vítězství nad Slavií 3:0. Nutno podotknout, že jí k tomu výrazně pomohlo vyloučení Santose ve druhé minutě...

Fotbal

Ani s Baníkem Ostrava neprotrhla Sparta nelichotivou sérii pěti remíz v řadě. I když měl letenský klub v zápase značnou převahu, Baníku na gól...

Reklama